Sla jouw data op tijdens onderzoek
Bij veel onderzoeksprojecten wordt samengewerkt met meerdere onderzoekers en wordt een grote hoeveelheid onderzoeksdata gegenereerd. Om zulke hoeveelheden data te beheren en onderzoekers in staat te stellen ze met elkaar te delen, biedt 4TU.ResearchData DataverseNL aan om je eigen projectomgeving te creëren.
DataverseNL
Ben je onderzoeker bij TU Eindhoven, Universiteit Twente of TU Delft?
Dan kun je gebruik maken van DataverseNL, voor het gecontroleerd delen van kleine tot middelgrote bestanden. Het doel van deze open source applicatie is om onderzoeksdata beschikbaar te maken voor anderen. Je kunt jouw data opslaan in de DataverseNL omgeving en hier gecontroleerd toegang tot verlenen voor meerdere personen.
Nadat je de projectomgeving of dataverse aangevraagd hebt bij 4TU.ResearchData kun je deze omgeving zelf naar wens indelen.
Waarom DataverseNL?
- Organiseren van datafiles in dataverses en datasets
- Toevoegen van metadata en documentatie
- Versiebeheer
- Beheren van toegangsrechten
- Eenvoudige samenwerking met je mede-onderzoekers of projectpartners, onafhankelijk van eigen universiteit of onderzoeksinstituut
- Gecentraliseerde professionele archivering en back-up
- Voldoen aan de eisen van de onderzoeksfinanciers voor data management en data delen tijdens uw onderzoek.
Bekijk de korte handleiding Getting Started of neem contact met ons op voor aanvullende informatie.
Kosten
Tot 100 GB zijn de opslagkosten gratis. Het opslaan van meer dan 100 GB bedraagt € 150 per extra 50 GB per jaar.
Van Datalab naar data-archief
Zodra een dataset afgerond en ‘bevroren’ is, kun je de dataset overplaatsen naar het data-archief van 4TU.ResearchData voor opslag voor de lange termijn. De data wordt dan openbaar gemaakt en wordt voorzien van een DOI (Digital Object Identifier) om de vindbaarheid van je dataset te vergroten.
Reserveer een DOI

Om accuraat te worden geciteerd en er zeker van te zijn dat andere onderzoekers in de toekomst jouw dataset kunnen terugvinden, moeten datasets voorzien zijn van één of meer identifiers (bij voorkeur een persistente identifier). Elke dataset in het archief van 4TU.ResearchData is voorzien van een unieke, persistent Digital Object Identifier (DOI) die kan worden gekoppeld aan of geciteerd in publicaties.
Tijdens het schrijven van jouw artikel, kan je al een DOI reserveren voor de data die je wilt koppelen en van plan bent te archiveren in het 4TU.ResearchData archief. Zodra de dataset wordt gepubliceerd, zal de DOI worden geactiveerd.
Hoe reserveer je een DOI?
- Ga naar jouw "My Data" pagina en klik op de "+Create a new item" knop.
- Voer de minimale informatie van de metadata in die de dataset beschrijft.
- Selecteer "Reserve Digital Object Identifier" onderaan de pagina.
- Dit genereert dan een DOI en slaat het record automatisch op. Deze DOI wordt pas definitief als je jouw dataset hebt gepubliceerd.
Een of meer DOI's?
DOI's kunnen worden toegewezen op verschillende niveaus binnen de dataset. Een DOI kan bijvoorbeeld worden toegewezen aan een datacollectie, maar ook aan elk item binnen de datacollectie. Houd daarbij rekening met het niveau waarnaar u wilt verwijzen in uw publicatie(s). Denk daarnaast ook aan de verwachtingen van andere datagebruikers. Bijvoorbeeld: "Is het waarschijnlijk dat het materiaal op een hoger of lager niveau binnen elke datacollectie wordt geciteerd?".