In januari 2019 is 4TU.ResearchData zilveren lid geworden van The Carpentries en al binnen vier maanden besloot het data-archief het lidmaatschap uit te breiden naar de gouden status. In dit artikel vertellen we over onze beweegredenen en de impact die dit initiatief heeft, zowel voor de leden van 4TU.ResearchData als voor onderzoekers.
Lid worden van The Carpentries
Vertrouwen is een van de belangrijkste waarden van het 4TU.ResearchData-archief. Het is onze wens en ons doel om onderzoekers een open platform te bieden waarop ze data kunnen publiceren en waar ze betrouwbare datasets kunnen vinden om te (her)gebruiken.
Om dit te bereiken, evalueren we onze dienstverlening continu en willen we het voor onze onderzoekers zo makkelijk mogelijk maken om hun datasets ‘FAIR’ te maken. Zo blijven we als archief relevant voor de technisch-wetenschappelijke disciplines.
Door de vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek, is het begrip ‘onderzoeksdata’ breder geworden. Onder wetenschappers worden research data management (RDM) en open data als steeds belangrijkere onderwerpen gezien. Er wordt nu ook veel gediscussieerd over wat er aan extra materiaal en documentatie nodig is om ervoor te zorgen dat de data ook echt herbruikbaar en te reproduceren is.
Het is de vraag of onderzoekers wel over de benodigde tools en vaardigheden beschikken om de RDM-principes in hun werk toe te passen. Veel onderzoekers en PhD-studenten hebben er behoefte aan om nieuwe data-vaardigheden op te doen. En hoewel deze vaardigheden (waarschijnlijk) vaker deel zullen gaan uitmaken van de studiecurricula, is er nu nog een duidelijk niveauverschil merkbaar tussen verschillende onderzoeksgebieden. Dit is de grootste reden van 4TU.ResearchData om lid te worden van The Carpentries, omdat we hiermee onderzoekers willen helpen om juist die RDM-vaardigheden op te doen die nodig zijn om datasets van hoge kwaliteit te produceren en te publiceren.
Er is dus een belangrijke beslissing genomen: 4TU.ResearchData is lid geworden van The Carpentries. Nu is de vraag: Waar beginnen we mee?
Om mee te beginnen
Software neemt in recente discussies over de reproduceerbaarheid van onderzoek een zeer belangrijke plaats in. Als u uw eigen onderzoek in gedachten neemt, zou u dit dan kunnen uitvoeren zonder software te gebruiken? Waarschijnlijk niet.
Onderzoekers gebruiken software onder andere voor het verzamelen van gegevens en het maken van analyses en visualisaties. Sommige onderzoekers bouwen, vaak in samenwerking met anderen, zelfs eigen software tijdens hun projecten. Het beschikbaar stellen van data is daardoor vaak niet voldoende om het onderzoek ook daadwerkelijk reproduceerbaar te maken. De software is een belangrijk deel van de output, waarbij het dus noodzakelijk is dat ook de software op een herbruikbare manier beschikbaar wordt gesteld. In dit proces is versiebeheer en juiste documentatie van het grootste belang. De onderzoekers moeten de vaardigheden hebben om hun data en/of software te beheren en/of het beschikbaar te stellen aan anderen.
“Het wordt steeds duidelijker dat het beheren en het beschikbaar stellen van data op de lange termijn gepaard gaat met de beschikbaarheid van software. Daarom is er nu een bredere erkenning dat codering een essentieel onderdeel is van onderzoek en dat de technische universiteiten in Nederland een bijzondere verantwoordelijkheid hebben om de vaardigheden die nodig zijn voor het coderen aan te leren”
Alastair Dunning - Hoofd 4TU.Centre for Research Data
Daarnaast bleek uit de resultaten van de ‘research data management survey’ van de TU Delft Data Stewards in 2017/2018 dat er grote vraag is naar trainingen over versiebeheer (32% van de onderzoekers gaf dit aan) en sommige respondenten (18%) stelden dat ze graag de Software Carpentry workshops zouden willen volgen.
Daarom denken wij dat het goed is om met de Software Carpentry workshops te beginnen!
“In veel gevallen vertegenwoordigt de data de wetenschappelijke resultaten/producten, maar de coding geeft de wetenschap weer. Veel onderzoekers die ik ontmoet beseffen zich dat er veel ruimte is voor verbetering als het gaat om hun coding- en databeheer. Soms willen ze dan overstappen naar een open source-systeem zoals Python. Wanneer onderzoekers niet worden ondersteund door collega’s, blijkt het moeilijk om de technieken eigen te maken. Vaak stoppen de onderzoekers met het ontwikkelen van hun vaardigheden door hindernissen in het begin of door een gebrek aan tijd. Zij hebben een speciale cursus nodig om de basisvaardigheden te leren en de meest voorkomende hindernissen te overwinnen. Dit is precies wat Software Carpentry biedt."
Kees den Heijer - Data Steward van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen aan de TU Delft
Training over Software Code Management
Door het Carpentries-lidmaatschap kan 4TU.ResearchData centraal georganiseerde workshops aanvragen zodat onderzoekers en ondersteunend personeel getraind kunnen worden tot instructeur. Dit is van fundamenteel belang om zo onze community rond de software op te bouwen. Het is ons doel om de training, op een lange termijn en op regelmatige basis, aan te bieden aan de aangesloten universiteiten van 4TU.Research Data (TU Delft, Technische Universiteit Eindhoven – TU/e en Universiteit Twente).
We beginnen het initiatief bij de TU Delft, omdat hier een team van zeer gemotiveerde Data Stewards en Data Champions klaarstaat om deel uit te maken van deze software community. Nu de eerste zeven collega’s zijn getraind tot instructeur, hebben we een eerste kern van mensen die Software-Carpentries workshops kunnen geven aan de TU Delft en de andere aangesloten universiteiten. In de zomer van 2019 zijn nog eens twee Data Champions opgeleid, dus de community groeit snel!
“Als het waar is dat je iets het beste leert door erin les te geven, dan kan ik zeggen dat ik op de goede weg ben doordat ik mijn certificaat als Carpentries instructeur heb gehaald. Hierdoor verbeteren mijn codeer- en datamanagementvaardigheden erg snel. Ook leert het me om andere vaardigheden te verbeteren die ik goed kan gebruiken bij het lesgeven, mijn communicatie en mijn andere academische taken.”
Raul Ortiz Merino – Data Champion van de faculteit Technische Natuurwetenschappen aan de TU Delft.
Onze eerste ervaringen
De eerste Software Carpentry-workshop aan de TU Delft is georganiseerd in november 2018, nog voordat we lid werden. Na deze workshop was er een wachtlijst van 48 mensen die graag aan de volgende workshop wilden deelnemen. Voor de eerste workshop van dit jaar (in maart) waren de 30 beschikbare plaatsen vergeven binnen 24 uur en er was een wachtlijst met 70 belangstellenden!
Deze cijfers en de positieve feedback die we hebben ontvangen van de deelnemers motiveren ons om op deze voet door te gaan!
“Ik vind het leuk om tijdens de cursus de basis te leren. Het zal me helpen om te leren programmeren.”
“Ik zou graag nog een vervolgcursus willen doen. Kan er een reeks van deze cursussen worden aangeboden bij de TU Delft?”
“Verassend genoeg was het helemaal niet saai! Ik heb veel geleerd! De instructeurs en de ondersteuners waren geweldig!”
In de tussentijd vroegen twee TU Delft Data Champions ons of we ook een Genomic Data Carpentry-workshop konden geven aan de onderzoekers van de faculteiten Technische Natuurwetenschappen en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Dit vonden wij uiteraard een goed idee! U kunt hier meer over lezen in deze blog.
Samenwerking op nationaal niveau
Als lid van The Carpentries heeft de TU Delft toegang tot een grote community. Leden van de TU kunnen nu bij vragen altijd in contact komen met de lokale vertegenwoordiger van The Carpentries. In Nederland is dit Mateusz Kuzak, van het Dutch Techcentre for Life Sciences (DTL). Mateusz heeft in het begin al onze vragen beantwoord en ons geholpen met het vinden van instructeurs voor de eerste workshops. Hij heeft een groot netwerk opgebouwd in Nederland en hij wil dit graag verder uitbreiden. Als u hier ook deel van wilt uitmaken, dan kunt u zich aanmelden voor het forum.
Opkomende evenementen
Wij willen de workshops zo snel mogelijk ook bij de andere universiteiten van 4TU.ResearchData aanbieden. De eerste Software Carpentry-workshops aan de TU/e vinden plaats op 25 en 26 september 2019. Alle toekomstige workshops zullen worden aangekondigd onder het kopje ‘Training & Events’ op de 4TU.ResearchData-website.
Over The Carpentries
The Carpentries is een initiatief dat bestaat uit Software Carpentry, Data Carpentry en Library Carpentry. Zij vormen een community van instructeurs, trainers, beheerders, ondersteuners en supporters. Haar missie is het wereldwijd uitbouwen van datavaardigheden om zo efficiënt, open en reproduceerbaar onderzoek mogelijk te maken. Dit wordt gedaan door gratis lessen te ontwikkelen met korte tutorials en praktische oefeningen. The Carpentries wordt gefinancierd door meer dan 70 aangesloten organisaties in 10 landen. Ze verwelkomen graag meer nieuwe
leden. Aanmelden kan hier.
Author: Paula Martinez Lavanchy, Research Data Officer, TU Delft